Видео

Підсумки року ФТУ. Нагородження.
все видео

Переможний дубль Марти Костюк

Передостанній тиждень зими --- 17-22 лютого --- був багатий на цікаві події на кортах ITF та TE. Абсолютною чемпіонкою турніру W60 у Каїрі стала Марта Костюк. По його ходу довелося Марті протиборствувати із співвітчизницями. 17-річна Костюк зі своєю ровесницею Дашею Снігур зустрілися у півфіналі. Далі пішла Костюк і завоювала титул. Там же, в Каїрі, у парному фінальному матчі суперницями виявилися Анастасія Шошина й Марта. І знову титул дістався Костюк  Також у Єгипті, тільки в Шарм-ель-Шейху з’ясовували стосунки проміж себе у чвертьфіналі Олексій Крутих і Віталій Сачко. Скарбничку парних титулів поповнили Владислав Манафов у Актобе (М25) і Олег Приходько в Антальї (М15). Про все це докладно --- далі

У Каїрі в 60-тисячнику стартували Марта Костюк, Дарья Снігур і Анастасія Шошина. Шошина потрапила до основи через кваліфікацію. Відразу на старті зустрілася з третьою сіяною, іспанкою Альоною Большовою-Задойнов і програла --- 5:7; 0:6.

Костюк по черзі переграла володарку другого номеру посіву, росіянку Варвару Грачову --- 6:2; 6:2;  Мелані Клаффнер з Австрії --- 6:1; 6:4 і в чвертьфінал ---і болгарку Ізабелу Шинікову(7) --- 6:1; 6:3.

Паралельно просувалася вперед Даша Снігур, залишаючи поза кортом австрійку Юлію Грабхер --- 6:4; 4:6; 6:3; четверту сіяну, румунку Ірину-Камелію Бегу --- 6:4; 2;1, відмова; у чвертьфіналі --- ще одну тенісистку з Румунії --- Елен-Габріелу Русе (8) --- 6:2; 6:1.

А в півфіналі шляхи українок перетнулися. І це був захоплюючий поєдинок двох ровесниць, які свого часу грали разом у юнацькій збірній команді України. І ось тепер вони --- суперниці в досить серйозному професійному турнірі ITF. Буквально з першого гейму дівчата тримали в напрузі всіх, хто спостерігав за перебігом подій у матчі. Снігур вийшла вперед --- 5:3, і за цього рахунку Марта не просто зрівняла його, а й спромоглася взяти чотири гейми поспіль --- 7:5. Друга партія також почалася з невеликої переваги Снігур --- 3:1. Марта знову бере чотири гейми і вже --- 5:3 на її користь. Однак Дарья вирівнює ситуацію --- 5:5. Після цього тенісистки проводять найзапекліший гейм усього поєдинку. Снігур відіграє 8 (!) геймболів --- 6:5. Костюк переводить сет на тайбрейк, в якому одержує перемогу з першої ж нагоди --- 7:6 (7:4). Вона --- у фіналі. Дісталася до нього й Большова-Задойнов, 22-річна іспанка, яка посідає 108 рядок світового рейтингу, торік ставала 88-ою. До речі, минулого тижня, коли грали тут же, в Каїрі, на 100-тисячнику, обидві зазнали  поразки від румунки Бегу: Марта --- на старті, Альона --- у півфіналі. А тепер вони суперниці. Фінальний матч для Костюк став найшвидкоплиннішим. Вона віддала Альоні лише один гейм, а на весь поєдинок знадобилося 54 хвилини.

Костюк і Шошина брали участь і в парному розряді: Марта з росіянкою Камілою Рахімовою, Анастасія --- з Паулою Каня з Польщі. І, як уже згадувалося, обидва дуети дійшли до фіналу. Шошина/Каня на минулому 100-тисячнику були півфіналістками. Ну, а тепер вони зробили крок уперед. Сягнути більшого їм не дозволили Марта з Камілою --- 6:3; 2:6, 10:6. Для Марти цей парний титул --- другий у професійній кар’єрі.

В Антальї на 15-тисячнику стартувала 16-річна Любов Костенко. Успішно розпочала ігри, в другому колі перемогла другу сіяну, Мелані Стокке з Нідерландів --- 7:6 (7:5); 7:5. Однак з чвертьфінального матчу знялася ще до його початку.

Маріанна Закарлюк у Перт, Австралія, на W25 записала на свій рахунок парний чвертьфінал. Такий результат також на W25 показала в Джампурі, Індія, Валерія Страхова.

Знайомство з результатами наших чоловіків розпочнемо з М25 у Актобе, Казахстан. Для Владислава Манафова він склався досить успішно. В одиночному розряді він став півфіналістом, поступившись на цій стадії японцю Юте Сімідзу (3) --- 5:7; 4:6. А от у парі з білорусом Іваном Лютаревичем стали чемпіонами. У фіналі вони обіграли естонсько-російський дует Володимир Іванов/Максим Ратнюк --- 7:5; 7:6 (7:5). Владислав з Іваном повторили своє торішнє досягнення, здобуте в Антальї також на 25-тісячнику.

Цього тижня в Антальї на М15 святкував парну перемогу Олег Приходько. Після того, як на старті одиночного розряду його переграв лідер посіву, француз Максим Хомо --- 7:5; 6:3, Олег продовжив участь у турнірі в дуеті з румуном Келіном Манда. У напруженому фінальному матчі з угорцями Фабіаном Маражаном/Петером Наді Приходько/Манда взяли гору --- 2:6; 7:6 (7:3); 10:8.

У Шарм-ель-Шейху на М15 Олексій Крутих (8) по ходу турніру засмучував своїх співвітчизників. На старті зупинив Юрія Джавакяна --- 4:6; 6:1; 6:3. В чвертьфіналі --- Віталія Сачка (3)  --- 4:6; 6:3; 7:5. А у півфіналі Олексій не впорався з лідером посіву, іспанцем Пабло Віверо-Гонсалесом --- 6:4; 4:6; 3:6. У парному розряді Сачко --- півфіналіст, Крутих --- чвертьфіналіст. Олександр Овчаренко успішно подолав кваліфікацію і в основі дійшов до чвертьфіналу, в якому італієць Джакомо Берретінні, сіяний другим, змусив його зачохлити ракетку --- 6:4; 6:4. Парний чвертьфінал --- у Володимира Ужіловського.

У Грецькому Іракліоні Ілля Білобородько і Микита Маштаков програли на старті в одиночках і дуетом. Там же в W15 у першому колі зазнала поразки Вікторія Дема (7).

В юніорському турнірі ITF 4 категорії у Варшаві Герман Самофалов другий тиждень поспіль програє поляку Яші Шайрих. В Щецині це був півфінал, цього разу --- чвертьфінал --- 6:7 (7:9); 1:6. Ну, а його суперник обидва рази ставав чемпіоном.

В Антальї (5 категорія) Нестор Лопушинський, вдало впоравшись з відбором, програв у другому колі основи. Об’єднавшись у пару з Іллею Сарафіним, стали півфіналістами. У Тараса Пахаренка --- парний чвертьфінал.

Парний півфінал у Шауляї (2 категорія) --- у Марії Глаголи.

Грали наші юні тенісисти на європейських турнірах до 14 років. У Тель-Авіві (2 категорія) на рахунку Олександра Колісниченка --- півфінал в одиночному розряді і чвертьфінал у парному. У Маргарити Охендовської --- парний півфінал.

У такому ж турнірі в Бухаресті Єва Галієвська, розпочавши свій шлях з кваліфікації, дійшла до півфіналу, в якому не впоралася з першою сіяною, румункою Алексією-Юлією Маргинян --- 2:6; 0:6. У парі в Єви чвертьфінал.

У Зутермері, Нідерланди, наші тенісисти стартували у двох вікових категоріях --- до 14-ти і до 16-ти. Серед молодших у парному розряді зупинилися в чвертьфіналі Стефанія Пушкар/Адріана Ткаченко, у другому колі --- Софія Драгомирецька. Серед старших Серафіма Бобровникова і в одиночці, і в парі не впоралася зі стартовими випробуваннями.

І наостанок --- інформація щодо участі збірної команди України у віці до 14 років у фінальній частині розіграшу зимового Кубку Європи. До чеського Раковника приїхали Анастасія Фірман, Ганна Ващенко, Софія Котлярова з капітаном команди Сергієм Жицьким. На жаль, у чвертьфіналі поступилися команді Англії --- 0:3. А коли розігрувалися місця, починаючи з 5-го, зазнали поразки від Німеччини --- 1:2 (Ващенко/Фірман виграли парну зустріч). І тільки в останньому матчі за 7-8 місця перемогли Болгарію --- 2:1.  Два очка заробили Анастасія Фірман проти Йоани Константинової --- 6:1; 6:3, і вона ж у парі з Ганною Ващенко проти Константинової/Ванєвої --- 6:1; 6:4. Одиночну зустріч Ващенко проти Єлізари Ванєвої програла --- 0:6; 1:6.

Отже, похід за Кубок Європи наші дівчата до 14-ти, до речі, єдина команда з України, яка потрапила до фіналу, завершили на 7 місці.

Валентина Пожилова

23.02.2020
http://ukrtennis.com


Коментарии

comments powered by HyperComments